Vitra Original – Panton Chair Panton Chair

Een iconisch stoelontwerp

In de tweede helft van de jaren 50 kwam de Deense designer Verner Panton met het idee om een vrijdragende kunststof stoel te ontwikkelen. Fabrikanten vielen echter niet te enthousiasmeren en durfden het gewaagde concept niet aan. Wie wel geïnteresseerd was, was Willi Fehlbaum, oprichter van Vitra. Hij liet Rolf Fehlbaum en Manfred Diebold een bezoek brengen aan de Deense ontwerper en toen zij vol enthousiasme terugkwamen gaf hij toestemming.

Een intensieve samenwerking

Zo begon in 1963 de samenwerking tussen Vitra en Verner Panton. Het bleek één van de meest iconische stoelontwerpen van de twintigste eeuw te zijn. Na vele jaren van onderzoek, tests, afgewezen ontwerpen en prototypeontwikkeling kwamen uiteindelijk de eerste resultaten weer. Een stoel die met de hand gelamineerd was en gemaakt van glasvezelversterkt polyester. Ze moesten en zouden dit ontwerp op de markt brengen en brachten dus ook vele uren door om aan het project te werken.

Productie

In 1967 werd de eerste kleine reeks stoelen geproduceerd. Het was de eerste volledig van kunststof gemaakte stoel uit één stuk met een vrijdragend ontwerp. Het was alleen lastig om de vraag bij te houden omdat de stoel om een complexe en met de hand afgewerkte productie vroeg. Het ontwerp werd dus nog tig keren aangepast en zo kwamen ze uit bij een nieuwe materiaal. Dit materiaal bleek alleen minder bestand tegen veroudering en verwering waardoor de stoelen afbraken. Vitra’s imago kwam hiermee in gevaar en in 1979 werd dan ook besloten om de productie en verkoop stop te zetten.

De interesse bleef en dus werd in 1990 de stoel opnieuw geproduceerd, nu terug naar het starre polyurethaanschuim, maar met een grotere breukweerstand.  De Panton Chair kent dus een rumoerige geschiedenis maar staat nu bekend als een betaalbaar industrieel product.

Panton Chair

KATO officiële Vitra dealer

De Panton Chair is een partner voor het leven. Investeer in een origineel, omdat het nooit zijn waarde zal verliezen. KATO is een officiële Vitra dealer en de collectie van het merk Vitra is een geweldige aanvulling op het ruime assortiment. Ook benieuwd naar hoe Vitra in jouw kantoor of huis staat? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee over de inrichting van een kantoor of werkomgeving.