Vitra Original – Organic Chair Vitra Organic Chair

Een stoel die na 64 jaar in productie is gegaan

De impact die de Organic Chair heeft, wordt tegenwoordig vaak onderschat. Deze stoel symboliseert het begin van een reeks successen en drukt een stempel op de designgeschiedenis.

Waar het ooit begon

Het Museum of Modern Art organiseerde in 1940 de wedstrijd ‘Industrial Design Competition for the 21 American Republics’. Tegenwoordig ook wel bekend als de ‘Organic Design in Home Furnishings’. Doel was om goede ontwerpers te ontdekken voor in de toekomst. De winnaars zouden hun ontwerp mogen tentoonstellen maar kregen tegelijkertijd ook de kans om handelaren hun producten te laten verkopen.

In die tijd waren de twee vrienden Charles Eames en Eero Saarinen begin dertig. Zij besloten mee te doen aan de wedstrijd met 8 verschillende ontwerpen. Het idee waarmee Eames en Saarinen kwamen viel alleen in die tijd nog niet te produceren. Dus maakten de twee jonge ontwerpers de prototypes met de hand. Met als resultaat – de eerste prijs. Helaas werd al snel duidelijk dat er geen producent te vinden was voor de serieproductie. In de daarop volgende jaren gingen de twee ontwerpers allebei hun eigen weg.

Vandaag de dag

De nu bekende Organic Chair werd in die tijd snel vergeten. De stoel was aan de ene kant een beginpunt van een aantal andere legendarische stoelen. Aan de andere kant wekte ze bij het duo Eames een enorme interesse op voor driedimensionale vervorming van multiplex. Nu zijn er nog maar enkele stoelen te vinden van het oorspronkelijk winnende ontwerp. Na de millenniumwisseling werd pas duidelijk hoe belangrijk de stoel was geweest voor de designgeschiedenis. De families Eames en Saarinen begonnen samen met Vitra dan ook na 60 jaar voor serieproductie te gaan. Zo kwam de Organic Chair in 2004 voor het eerst op de markt, waarbij de naam ‘Organic Chair’ een verwijzing is naar de tentoonstelling ‘Organic Design in Home Furnishings’.

    

KATO officiële Vitra dealer

De Organic Chair is een partner voor het leven. Investeer in deze zitschaal, omdat het nooit zijn waarde zal verliezen. KATO is een officiële Vitra dealer en de collectie van het merk Vitra is een geweldige aanvulling op het ruime assortiment. Ook benieuwd naar hoe de Organic Chair van Vitra in jouw kantoor of huis staat? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee over de inrichting van een kantoor of werkomgeving.