Tegenwoordig zijn open kantoren niet meer weg te denken. Samenwerken en interactie met je collega’s zijn essentieel in de werkomgeving. Maar hierdoor kunnen ook geluidsproblemen ontstaan. Een galm of geluidsoverlast is snel gecreëerd in open ruimtes. Wij geven tips voor een betere akoestiek.

akoestiek

Het gaat om balans

Goede akoestiek is erg belangrijk in ruimtes, met name wanneer er gewerkt wordt. De werkplekken worden steeds ruimtelijker ingericht. Maar tijdens een belangrijk gesprek wil je niet worden afgeleid door een galm in de ruimte. Het gaat om de balans tussen ruimtelijke en stille omgevingen. Een goede werkomgeving is dus open en inspirerend, maar moet daarnaast voldoende rust bieden. In vergaderzalen, werkruimtes en kantoren zorgt goede akoestiek daarnaast voor extra beleving.

Hoe creëer je betere akoestiek

  1. Wordt er bij jou op kantoor gebruik gemaakt van duo werkplekken? Plaats dan eens schermpanelen op het bureau. Er zijn akoestische schermen die gemonteerd worden aan het bureau. Daarnaast zijn er ook losse schermen die op een flexibele manier verplaatst kunnen worden. Deze plaats je eenvoudig op je bureau wanneer je behoefte hebt aan privacy.
  2. Akoestische wandbekleding heeft twee voordelen. Ten eerste is het effectief voor de akoestiek, maar het geeft ook sfeer aan de ruimte. Zo zijn er bijvoorbeeld prachtige wandpanelen die je aan de muur bevestigt, alsof het kunst is. Met andere woorden, kunst met een geluidsabsorberend effect! De akoestische wandpanelen zijn vaak eenvoudig te monteren met het ophangsysteem. Ook bestaan er akoestische wandpanelen die in het midden van de ruimte geplaatst kunnen worden. Deze wandpanelen kunnen worden geplaatst om bijvoorbeeld een rustgevend hoekje te creëren. Plaats binnen de wandpanelen bijvoorbeeld een bankje, zodat hier in alle rust gewerkt kan worden.
  3. Een akoestisch plafond of akoestische panelen die aan het plafond te bevestigen zijn, verbeteren de akoestiek in de ruimte. Deze optie is ideaal in een grote ruimte, waar het plaatsen van een wandpaneel niet voldoende effect heeft. Op deze manier kan de galm worden gedempt als je midden in de ruimte staat.
  4. Tegenwoordig worden er ook meubels ontworpen die over geluidsabsorberende functies beschikken. Denk hierbij aan lounge stoelen of krukjes van geluidsabsorberend materiaal die de akoestiek verbeteren. Deze meubels vullen de ruimte, waardoor de ruimte gelijk minder hol klinkt. Naast het feit dat de meubels functioneel zijn, geven ze gelijk meer sfeer aan de ruimte.
  5. Natuurlijk is de vloer ook een belangrijke speler als het gaat om akoestiek. Harde vloeren zijn over het algemeen minder geluidsvriendelijk. Kies eerder voor tapijttegels of vloerbedekking met geluidsabsorberend effect. Heb je toch een harde vloer, plaats dan een vloerkleed.

Persoonlijk advies nodig?

Ben jij benieuwd geworden naar wat er mogelijk is bij jou op het kantoor? Neem vrijblijvend contact met ons op.

KATO, dat werkt lekker!