Vitra staat bekend om haar bijzondere samenwerkingen met verschillende designers en architecten. Uit deze samenwerking zijn de meest fantastische en unieke ontwerpen gekomen die nu nog steeds erg belangrijk zijn. Charles en Ray Eames waren een duo die veel voor Vitra betekend hebben.

Eames

St. Louis, Missouri 1907

We gaan terug naar het jaar 1907, het jaar dat Charles Eames geboren werd. Toen wist nog niemand hoe belangrijk zijn werk zou worden. Hij studeerde architectuur aan de Washington University in St. Louis en vervolgde zijn weg aan de Cranbrook Academy of Art in Michigan. In 1940 wonnen hij en Eero Saarinen de eerste prijs in de ‘Industrial Design Competition for the 21 America Republics’ – ook wel ‘Organic Design in Home Furnishings’ genoemd. Datzelfde jaar werd Eames benoemd tot hoofd industrieel ontwerp van Cranbook.

Charles en Ray Eames

In hetzelfde jaar dat Charles een prijs won, begon Ray aan de Cranbrook Academy of Art. In de jaren daarvoor studeerde ze schilderkunst en nam ze al deel aan een tentoonstelling voor abstracte kunst. Daarna ging het snel. In 1941 trouwden Charles en Ray Eames en begonnen zij met het experimenteren met technieken voor het driedimensionale buigen van multiplex. Het doel was om betaalbare stoelen te creëren. In de jaren daarna bouwde het stel een naam op en in 1957 tekende Vitra een licentieovereenkomst met Herman Miller en begon het bedrijf de ontwerpen van het Eames-duo te produceren.

Eames

Vitra en het Eames-duo

Charles en Ray Eames hebben zowel op designvlak als op filosofisch vlak een stempel op Vitra gedrukt. Het werk van het duo was het startsein voor Vitra om te beginnen als meubelfabrikant. De filosofie is goed terug te zien in de doelstellingen en waarden van het bedrijf. Bij belangrijke ontwerpbeslissingen vraagt Vitra zich altijd af: “Wat zouden Charles en Ray zeggen?”.  Deze bijzondere samenwerking wordt nog dagelijks herhaalt met andere designers en architecten. Hiermee onderscheidt Vitra zich en is het designlabel overal terug te zien. De gekleurde stoeltjes in de woonkamer of wachtruimte en de aluminium stoelen die comfort uitstralen in de vergaderkamers, zijn allemaal voorbeelden van het werk van het Eames-duo. De ontwerpen van het duo zijn geproduceerd om levenslang mee te gaan maar ook het design is tijdloos.

Voor KATO als dealer van Vitra is het dan ook een eer om de prachtige designs van Charles en Ray Eames te vertegenwoordigen. Met producten van Vitra krijgen ruimtes en kantoren een nieuwe betekenis. De filosofie van het Eames-duo leeft er in voort. Zeg nou zelf, dit verhaal prikkelt toch om jezelf eens voor te stellen aan de producten van Vitra.